Obraz symboliczny

Oczyszczanie grafitu

Grafit zawiera pierwiastki śladowe, których skład i zawartość opiera się na składzie surowców wyjściowych. Większość zanieczyszczeń jest usuwana podczas końcowej operacji w produkcji grafitu – grafityzacji. Węgiel amorficzny lub wypalany jest przekształcany w elektrografit poprzez obróbkę termiczną w temperaturze około 2600-3000°C. Pod wpływem bardzo wysokiej temperatury większość zanieczyszczeń sublimuje się i jest usuwana z gorącej strefy w fazie gazowej. Zazwyczaj zawartość zanieczyszczeń w większości elektrografitów wynosi znacznie poniżej 1000 ppm.

Jednak w wielu zastosowaniach wymagana jest znacznie większa czystość. Zanieczyszczenia szczątkowe to zazwyczaj metale i ich związki, których nie można usunąć za pomocą wysokiej temperatury podczas procesu grafityzacji.

W związku z tym stosuje się metodę oczyszczania cieplno-chemiczną. Dzięki zastosowaniu gazowych halogenów, które są bardzo reaktywne (chlor, fluor) i mają wysoką temperaturę, zanieczyszczenia metalem i ich związki są przekształcane w lotne związki halogenowe i zostają usunięte z grafitu. Końcowa zawartość popiołu może wynosić <5 ppm.

* Pola obowiązkowe

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązuje Polityka prywatności Google oraz Warunki korzystania z usługi.